×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

BOSLABS
Experimenteren. Maken. Onderzoeken.

Kijk op onze nieuwe website voor onze huidige openingsuren, onze agenda en veel meer!
☞ WWW.HETBOS.BE

BOSLABS is een artistiek laboratorium in het centrum van Antwerpen, een creatief atelier voor jongeren.

> WAT
Boslabs is de sympathieke sweatshop van Het Bos, het labo waar mensen en jongeren uit Antwerpen en de rest van de wereld hard, gratis en onbezoldigd komen werken… aan kunst. Met Boslabs maken we de verbinding tussen de kunstenaarsresidenties in Het Bos en verschillende groepen, passanten, jongeren en publieken in de stad.

> WANNEER
woensdagnamiddag van 13u30 tot 16u
(niet tijdens schoolvakanties)

> WAAR
Het Bos, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen

Boslabs en de Waarde van Dingen
/ Archief Jaap Kruithof

In 2019-2020 vormen tien gevulde archiefdozen de rode draad doorheen de Boslabs-werking. De dozen werden geschonken door onze buur het MAS en waren oorspronkelijk het bezit van filosoof/verzamelaar Jaap Kruithof. In het kader van zijn kruistocht tegen de wegwerpmaatschappij, verzamelde hij doorheen de jaren een schat aan objecten.

We onderzoeken de objecten en verzinnen beelden, experimenteren, technieken , vormen en vragen bij het geheel. We nemen oude objecten als basis, als vertrekpunt en inspiratie en plaatsen deze in de nieuwe (huidige) maatschappij..

We vragen ons af of we Kruithofs visie delen:
‘We gooien teveel weg en we gooien het verkeerde weg

We nodigen verschillende kunstenaars en onderzoekers uit, die elk met hun eigen know-how meehelpen aan het onderzoek. Nico Dockx zal ons gedurende het hele traject bij staan.  We bezoeken het Fablab en het MAS als deel van dit project.

We lezen Kruithofs tekst:
Er is maar één soort goede kunst. Ze is geëngageerd, kritisch, dient de emancipatie van mens en samenleving. Ze mijdt musea, staat in het leven, bereikt het publiek en laat zich niet beheersen door de wetten van de commercie.' en denken na of we dezelfde visie delen.

We komen elke woensdag samen, leven ons creatief uit en bouwen traag een eigen verzameling. We onderzoeken wat of  welke waardes we waardevol vinden. 

De resultaten van het onderzoekstraject brengen we uiteindelijk samen tot een mooie installatie, die met veel trots getoond zal worden in Het Bos - begin april 2020- én in Bozar -begin mei 2020- in Brussel! 

In samenwerking met de Stad Antwerpen, Mas en BOZAR

 

Boslabs is GRATIS
meer info: 
WWW.BOSLABS.BE
en via karen@hetbos.be

> ONTSTAAN
In 2016 gaven Karen Cosemans en Karen Spiessens de atelierwerking van het Bos een nieuwe naam, Boslabs.

Als stafmedewerker van het Bos plant Karen Cosemans de workshops, begeleidt deze mee en zoekt geïnteresseerde deelnemers en begeleiders. Karen Spiessens studeerde vrije grafiek en multi mediale vormgeving in Gent. Ze is zeefdrukster, vormgeefster, foto operator, … en geïnteresseerd in oude en nieuwe technieken allerlei. Met haar collectief Atelier van de Zon zoekt ze de obscure hoeken van de vormgeving op. Zij begeleid de ateliers en nodigt andere kunstenaars uit om ook hun kennis te delen. 

Het Boslabs team wordt steeds bijgestaan door een rits aan vrijwilligers, begeleiders en kunstenaars. Zo komen Naoufel Boubekri, Andrea Rauta, Fleur de Roeck, Eveline Kurylak, Gosse van Dijk Joris van Tilborg van Stadsduiven, Hannes en Thomas Devillé en Pepijn Willekens van The House of Indie, Anne Rijniers, Johann Kauth, Kasper de Vos en Livio Gritti regelmatig mee werken, als deelnemer of begeleider…!

Uiteraard geloven we zelf dat we goeie dingen doen met Boslabs, dat het een initiatief is waarmee we verbinden, bruggen bouwen, netwerkvorming faciliteren, zelfzorg stimuleren, wereldvrede stichten en toch ook grote kunst maken. Dat we met Boslabs een plek hebben gesticht waar jongeren uit Antwerpen en de rest van de wereld zich verzamelen om te onderzoeken wat artistiek werk is, dat stellen we vast, dat zien we gebeuren elke woensdagnamiddag in het atelier boven de keuken. 

Wat ons labo intussen betekent voor de bezoekers, de koddige kinders die de halve wereld hebben afgereisd om zich een ongeluk te komen vreten aan onze boterhammen met choco en vrije wifi, dat konden we tot voor kort enkel veronderstellen.

Een gesprek met de meest hardnekkige bezoekers zorgde voor de totale verheldering:

 

-- interview MAJD (15) --

Majd wil alvast niet op de foto, niet vandaag, hij is daar niet op voorbereid, hadden we vooraf moeten vragen, dan had hij er anders uitgezien. Praten wil hij graag. 

Hoe heb je Boslabs leren kennen? 
Ik ben naar hier gekomen door mijn school, Marco Polo. Ik heb met Karen gesproken en daarna ben ik elke woensdag gekomen. 

Kun je vertellen hoe zo’n dag eruitziet?
We maken mooie dingen, Boslabs is er voor mensen met talent. Ik heb via Boslabs een liedje gemaakt. Ik heb tegen Karen gezegd dat ik een studio wil zoeken. Zij heeft toen gezegd dat ik op donderdag kon komen. Ik heb de camera toen geleend, gefilmd en het liedje beneden opgenomen met Yorgos samen. Ik heb hem ook weer van youtube gehaald want ik vond hem niet meer goed, ik ga opnieuw beginnen. 

En waren er nog andere jongeren van je klas?
Ja veel mensen komen naar hier, veel van mijn vrienden en andere mensen van de school en ook van andere scholen. Dus ik ken zeker niet iedereen. Boslabs is een hele leuke organisatie, toen ik een probleem had kon ik alles tegen Karen zeggen. Zij heeft me heel goed geholpen. 

Wat wil je met de muziek doen? 
Ik wil optreden, ik heb eergisteren ook opgetreden en er waren heel veel mensen op het Boslabsfeest. Gister ben ik naar een andere organisatie geweest en die hadden me ook gezien zeiden ze. Ik wil dat meer doen. Maar het is wel gewoon hobby, wat ik wel wil doen weet ik nog niet. 

Kom je op woensdag ook altijd eten? 
Ja ik kom ook eten, ik ben er altijd om 13u. Dan komt iedereen van de verschillende scholen om te eten, daarna gaan we naar boven. 

Komt iedereen ook om te maken, of komen mensen meer om elkaar te ontmoeten?
Je mag kiezen, bouwen, tekenen, schilderen, wat je zelf wil. Ik mag ook altijd optreden als er feest is. En de camera lenen. Ik vind de activiteiten heel interessant, maar tekenen vind ik minder leuk. Ik zou graag ook eens wat met muziek doen, of met films. Ik ben soms regisseur voor films, niet alleen muziekfilms maar ook andere films. Ik monteer ze dan ook op de computer. Het staat ook op youtube dus je kan het zien. Mijn kanaal is hetzelfde als mijn naam. Later wil ik regisseur worden. Weet jij waar ik regisseur kan worden?


-- Interview SAHAR (12) --

Vertel eens, wat is Boslabs?
In Boslabs worden activiteiten georganiseerd om te spelen of iets te maken wat creatief is. 
 
En het is op woensdag, dan komt iedereen naar daar om wat te doen?
Spelen en iets maken of iets doen. 

En je zegt creatief, dus het zijn vooral kunstachtige dingen of is het knutselen of wat leer je? 
Ik leer slijm te maken, schilderijen maken en ook met spuitverf werken. Verder maken we dingen met karton en fruitbatterijen, dat was ook heel leuk. 

Wat doe je zelf het liefst? 
Ik wil het allerliefst creatief zijn, mijn broer tekent en ik leer dat van hem ook. 

Wat wil je later worden? 
Ik wil of dokter worden of creatief bezig zijn. 

Wil je dan schilder worden, tekenen, theater of televisie maken?
Ja, schilderen.

Kun je mij vertellen wat Het Bos is? 
Een plek waar je kunt dansen, er zijn rappers en je kan ook muziek maken. We hebben ook eens pizza gemaakt buiten. Ik ga elke week naar Boslabs.

Waarom ga jij naar Boslabs, wat is er zo leuk aan?
Ik vind alles leuk.

Ga je vooral om iets te leren of vooral om met andere kinderen bezig te zijn? 
Ook leuk met kinderen, maar ik wil zeker iets leren, ik leer er best veel en het lijkt me leuk om nog een keer slijm te maken. En die fruitbaterijen ook. En we hebben ook boeken gedaan, dat was heel leuk. Er was ook een film waar we zelf in konden zijn, ook dat was leuk. 

Heb je veel vrienden die ook gaan, of ga je altijd alleen? 
Ik heb hier wel vriendinnen maar die gaan niet naar Boslabs, dus ik ga altijd met mevrouw Eva. Die neemt mij en andere kinderen iedere week mee. Dan gaan we eerst eten en daarna naar boven om iets te maken. We eten dan boterhammen met chocolade en kaas. Ik eet ook fruit. 

Waar in Antwerpen woon je ergens?
Ik woon in Deurne, na Boslabs ga ik terug naar centraal station en vanuit daar naar Deurne. Ik kom oorspronkelijk uit Afghanistan. Mijn ouders zijn eerst naar hier gekomen, en daarna zijn wij ook gegaan. Mijn papa gaat naar school, maar wat hij daar doet weet ik niet precies. Ik heb ook  twee broers die niet naar Boslabs gaan. En ik heb nog drie zussen maar die gaan naar een andere school. We zijn met acht thuis.


-- Interview JASAN (15) en FOUAD (15) --

Wat is Boslabs? 
Boslabs is op de derde verdieping, we werken daar aan creatieve dingen als dansen, theater, tekenen, schilderen en nog veel meer. Verder maken we soms muziek hier en heel soms ook feest. 
 
Hoe verloopt die dag meestal?
Eerst eten we samen en daarna gaan we naar boven. Dat is supertof, wij doen alles eigenlijk graag. Wat we graag nog meer zouden doen is feesten en dansen. 

Wat zouden jullie later graag willen doen?
Dansen en zingen. 

Er is niets dat jullie niet graag doen tijdens Boslabs?
Eigenlijk vind ik alles leuk, maar soms wil ik alleen maar foto’s maken. Ik zou dat later misschien ook wel willen doen. 

Waar komen jullie vandaan? 
We komen allebei uit Syrië.

Wat vinden jullie van Het Bos zelf en de mensen daar?
Heel goed en heel fijn. Ze zijn echt lief. We komen echt elke keer en we willen ook terug blijven komen. 
 
Waar wonen jullie eigenlijk? 
Antwerpen en Deurne.

v
v
v  Scroll verder naar beneden voor meer foto's en video's en kijk ook zeker in ons Bos-foto-archief!

Boslabs’ Kleurknutselkunstboek!

Het Bos stelt met geenszins misplaatste trots zijn kunstvriendelijk kinderboek voor.
Boslabs’ Kleurknutselkunstboek  is een bundeling bijdragen van Boslabs en een tros kunstenaars. 

Boslabs' Kleur Knutsel Kunstboek omvat bijdragen van :
Barbara Claes, Benjamin Verdonck, Eveline Kurylak, Fleur De Roeck, Floris Vanhoof, Gerard Leysen, Guy Rombouts, Jesse Cremers, Joud Toamah, Joachim Badenhorst, Johann Kauth, Karen Spiessens, Kasper De Vos, Ken Verhoeven, Klaas Rommelaere, Lizzy Vandierendonck, Michèle Matyn, Oona Libens, Pat Kraus, Pieter Willems, Sadrie, Sidney Aelbrecht, Stefanie Claes én jongeren van Boslabs! Ward Heirwegh smolt alle onderdelen samen tot 1 mooi geheel.

Het boek is te koop in Het Bos en de betere antwerpse boekenwinkel (Panoply Books & RecordsDe Groene Waterman, ..) aan 10€, of door een mailtje te sturen naar karen@hetbos.be.

prijs inclusief verzending België €13,00 / EU €15,00 / outside EU €17,00

Project Agenda
2019
2018
2017
2016
Boslabs
BOSLABS ism De Imagerie en Aiko
BOSLABS x STADSDUIVEN
VRIENDSCHAP (ism Stadsduiven)
VERFMELK (ism Stadsduiven)
CLAY LOVE (ism Stadsduiven)
Boslabs video