×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Eva Van Tongeren
'Van Ver Staat Het Stil'

Eva van Tongeren grijpt in mei 2019 de Antwerpse première van haar nieuwste cinematografische boreling Van ver staat het stil aan om zomaar even een driedaags filmprogramma samen te stellen met werk dat haar ontroerde, beroerde en vervoerde.

Drie dagen korte films in Het Bos, met onder andere werk van Mona Hatoum, Saara Ekström, Meltse van Coillie, Sirah Foighel Brutmann & Eitan Eifrat en Eva van Tongeren. Andere namen volgen nog. Mogelijk is er ook 3D.

 

Eva van Tongeren studeerde in 2015 af aan Sint-Lukas, Brussel. Met haar film In Frankrijk zijn geen walvissen won ze de VAF Wildcard Filmlab. In Het Bos werkte ze ook aan haar nieuwste film 'Van Ver Staat Het Stil' 

"De Film is een audiovisueel essay gebaseerd op een briefcorrespondentie met Thomas, een veroordeelde en opgesloten pedofiel waarmee Eva Van Tongeren al geruime tijd correspondeert.

"We delen een liefde voor film en fotografie. Het was in deze gemeenschappelijke grond dat het idee van de film begon te groeien. We schrijven over de liefde, een wederzijdse verbeelding, over verwachtingen en dromen en over mijn onveranderlijk onbegrip over zijn misdaad. Ondanks dat onze ideeën hierover verschillen herken ik mij wel in zijn eenzaamheid, maar op een andere manier. Ik ben geroerd door de kleine sensitieve details die hij beschrijft zoals het geluid van de sleutels van de chefs of hoe de geur is van mensen die net van buiten komen. We zijn op zoek naar een connectie.

Fotografie lijkt ons te binden, Thomas vraagt mij om foto’s te maken van de dingen die hij mist, zodat hij eventjes kan wegdromen en weer buiten lijkt te zijn. Naast de gevraagde foto’s van een strand, de zee, en vissen in een aquarium, stuur ik hem foto’s van dingen die mij ontroeren. "

De zoektocht naar een connectie brengt Eva Van Tongeren naar het Amerikaanse landschap rond Death Valley, een plek die Thomas altijd een keer wou bezoeken. De filmmaker stuurt hem fragmenten van stille landschappen en herinneringen die nooit de zijne zullen zijn.

Een coproductie tussen De Imagerie en Animal Tank