×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Vrijdag
24
mei
19:00
Boskeuken: Wild Project - Garlic Attack

Zwitsers / Italiaanse chefs serveren plantaardig voedsel met een straffe, zuiderse smaak.
Vandaag maken we ons op voor lookaanvallen allerhande

Reservaties via ravano.chiara@gmail.com

→ Project: OPEN KEUKEN
20:30
MEASURES OF DISTANCE - Mona Hatoum + STILL FROM AFAR - Eva Van Tongeren + AMPLIFIER - Saara Ekström + ALMA'S SONG - Alex Reynolds (kortfilmprogramma)

Measures of Distance (1988, 15’) - Mona Hatoum

Hatoum verbindt foto's van haar moeder onder de douche met handgeschreven Arabische brieven die zij ontving van haar moeder wonend in Beirut. De correspondentie handelt over de moeilijkheid van het contact in een tijd van conflict in Libanon. Hatoum zelf leest de brieven voor in zowel het Arabisch als het Engels. De video probeert het stereotyperen tegen te spreken dat typisch is voor Arabische vrouwen. De video levert kritiek, maar blijft optimistisch. Het verhaal blijft in de meeste brieven positief, behalve als het gaat over de afstand tussen moeder en dochter. Het persoonlijke en politieke zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in een verhaal dat identiteit en seksualiteit verkent tegen een achtergrond van een traumatische sociale breuk, verbanning en ontheemding.

Still from afar (2018, 18’) - Eva van Tongeren

Herinneringen vervagen in de loop van de tijd. Beelden die ooit duidelijk waren, maar nu vervormd en wazig zijn, dreigen bijna te verdwijnen. Geleidelijk aan worden onduidelijke geluiden van veraf hoorbaar, men moet goed luisteren om ze te begrijpen.

In de audiovisuele monoloog ‘Still from afar’ vertelt Eva van Tongeren over een speciale correspondentie tussen haar en Thomas, die in de gevangenis zit vanwege seksueel kindermisbruik. Het werk is ontstaan uit een project waarin gedetineerden en niet-gedetineerden de gelegenheid krijgen om elkaar brieven te schrijven. Door de afstand en de tijd die inherent zijn aan het uitwisselen van brieven, ontstond er een veilige omgeving waarbinnen openheid een kans kreeg. Ze werden gedwongen om hun gedachten aan te passen aan het ritme van elkaars brieven. Vanaf het begin legt Thomas zichzelf en zijn verhaal openlijk uit. In de brieven schreven ze over hun ideeën, verwachtingen en dromen, maar ook over haar onveranderlijke onbegrip van zijn misdaad. Thomas beschreef op sensitieve wijze geobserveerde details uit zijn omgeving, zoals de manier waarop mensen ruiken die van buiten komen of het geluid van de sleutels van de bewaker. Op zoek naar een connectie, vonden zij uiteindelijk een eenvoudige en tegelijkertijd poëtische beeldtaal. Thomas' brieven zetten de kunstenaar aan tot het filmen van een kaal landschap in het Amerikaanse westen, de hoogste bomen op aarde en tenslotte de bruisende straten van Los Angeles. Van Tongeren liet hem op zijn beurt foto's zien van dingen die haar ontroerde: een dansende vlieg in de kamer, wuivende boomtoppen in de wind of een stervende sprinkhaan op het asfalt. De twee delen een tactiele manier van kijken naar de wereld.

Geïnspireerd door de correspondentie en Thomas' wens om via beelden in contact te zijn met de buitenwereld, gaat Van Tongeren op reis. Geleid door de verbeelding van haar pennenvriend maakt ze pittoreske plaatjes die ze in zachte camerabewegingen vastlegt en hem als fragmenten van herinneringen stuurt die echter nooit de zijne zullen zijn.

Amplifier (2017,17’) - Saara Ekström

“Vergankelijkheid, tijdelijkheid en de gelaagdheid van tijd en geschiedenis zijn thema's die in mijn films en foto's terugkomen. Ik ben geïnteresseerd in de aantrekkingskracht en de angst rond een ineenstorting, en in het communiceren van een verhaal via beelden, symbolen en associaties. ‘Amplifier’ is een film over het Olympisch Stadion van Helsinki, dat in 1938 werd geopend om er de Olympische Spelen te organiseren die uiteindelijk nooit hebben plaatsgevonden. De film is een observatie van specifieke plekken die betekenis hebben als metaforen en condensaties van een bepaalde tijd en ruimte - in dit geval een progressief tijdperk en een blind utopisch geloof in de toekomst, dat op catastrofale wijze in chaos is neergestort. Ik huurde een atelier in het stadion en toen het gebouw werd leeggemaakt voor een grote renovatie, filmde en bewaarde ik het monumentale gebouw zoals het was - blootgelegd, gekneusd en verzadigd door de tijd. Daarnaast werkte ik samen met een danser en een goochelaar die de open steengroeven en gebroken rijen banken scandeerden op zoek naar tekenen van een vergeten verleden, terwijl de renovatie/vernietiging vorderde.” -Saara Ekström

Alma's Song (2019, 8') - Alex Reynolds

Alma luistert naar een opname van zichzelf waarin ze vertelt over haar ouderlijk huis. Onlangs heeft ze ontdekt dat het huis te koop is. Terwijl ze op zoek gaat naar de melodie in haar eigen woorden, maakt het luisteren plaats voor het zingen. Met Alma Söderberg.

€5
TICKETS VIA DEZE LINK

→ Project: Eva Van Tongeren
23:00
SNOBS (eclectische happening)

Een gek feest voor jongens en meisjes die graag spicy nootjes vreten.
Gecureerd door theatermaker Julien Neirynck (aka de keutelkeizer) en DJ Flapy.

Men kan er zich te goed doen aan live acts, performances, dj’s en interactief gedoe. Na een eerste editie in Gent, strijkt deze eclectische happening neer in Het Bos.

Zijn er alvast bij:

VIEZE MEISJE
een club-concert waarmee Vieze Meisje willekeurige samenhorigheid tot stand brengt die troost en hoop biedt in een wereld die zich oneindig herhaalt in zijn omwentelingen en waarvan het nog maar sterk de vraag is of voortbewegen daar ooit iets aan zal bijdragen.

BRIK TUK TOK
het muzikale huzarenstuk van Maxim Storms en Linde Carrijn. Samen creëren ze een eigenzinnig universum met behulp van huishoud prullaria en diverse tamtam. Brik Tu-Tok klinkt rauw & catchy. Met andere woorden: ‘Too Sushi for my Pony’.

SERGEANT
Doorheen het laatste jaar hebben Ferre Marnefs muzikale loops zich getransformeerd tot (pop)nummers die live getransponeerd worden naar een rondedans met begeleiding van Benjamin Cools (synth - Soldier's Heart) en Jasper Segers (bas - Soldier's Heart/Jaguar Jaguar).

OHNE FRANCIS
Het muzikale project van theatermaker en muzikant Viktor De Greef dat drijft op melancholie, humor en nostalgie.  Geïnspireerd door verlaten karaokebars en het Nederlandstalige levenslied brengt hij brengt hij een geluid voort dat uitnodigt tot schuifelende danspasjes, een meetikkende voet of de blik op oneindig. Meezingen mag.

+ Dj Charme / Dj Flapy / Ayrton Eblé

VVK Ticket: €10 / Kassa: €13
Tickets via snobs-hetbos.eventbrite.be of in de Bosbar (zonder transactiekosten)

Lees het interview met Ferre Marnef van Sergeant  →  http://hetbos.be/page/interview-ferre-marnef-van-sergeant