×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

MARS. BORGEROEKOE
Rachid Laachir & Michiel De Malsche werken een jaar lang als resident in Het Bos aan een deelname aan de Reuzenstoet 2015 te Borgerhout

MARS BORGEROEKOE 

De duif op de Reuzenstoet! 
 
Op 19 september is het Reuzenstoet in Borgerhout. Jeugdcultuurcentrum en kunstenwerkplaats Het Bos doet mee, met een grote, stervende duif – reus. Twee kunstenaars, componist Michiel de Malsche en beeldend kunstenaar Rachid Laachir, bouwen samen met asielzoekers uit het Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever het geraamte, de ziel en het karakter van de duif en een groep kinderen van Kauwenberg vzw knutselen een heus begeleidingsorkest! 
 
Van 9 tot en met 18 september staat de reus op het terrein van het Rode Kruis Opvangcengtrum op Linkeroever. 
Zaterdag 19 september loopt De Duif en zijn begeleidingsorkest mee in de Reuzenstoet van Borgerhout! 

 

Een gesprek met Michiel, Rachid én Karen van Het Bos in de weken voorafgaand aan het grote gebeuren … 

°Afghaanse virtuozen, kinderen en een Irakese boysband

In de zomer van 2014 vroeg kunstenhuis Het Bos aan kunstenaars Rachid en Michiel om een reus te maken voor de stoet. Tijdens het eerste luik van het project onderzochten Rachid en Michiel samen met Karen wat de reus allemaal kon zijn en met wie ze die gingen bouwen. Van fanfares, tot hobbyclubs en bejaardentehuizen. Allemaal stonden ze op hun lange lijst.

Uiteindelijk besloten ze te werken met de kinderen en jongeren van Kauwenberg vzw en volwassenen uit heel de wereld die tijdelijk verblijven in het opvangcentrum Linkeroever.
Van die keuze zijn ze alle drie tevreden:

“Het is erg fijn om rond erfgoed te werken met mensen die dat erfgoed helemaal niet zo goed kennen. Op die manier krijg je nieuwe dingen. De reuzenstoet is een goede ingang om onze samenleving beter te leren kennen. Deelnemen aan en iets betekenen in een volkse traditie die al 300 jaar bestaat, lijkt me geen slechte eerste stap in het proces van je thuisvoelen in een stad als Antwerpen.”

‘De urgentie, de noodzaak bij beide groepen deelnemers is groot en dat vertaalt zich in veel en unieke energie.”

Tijdens enkele ateliers bouwden de kinderen muziekinstrumenten. Het gemengde volk van Linkeroever bricoleerde mee aan de duif - reus die gedurende enkele weken op het terrein van het asielcentrum verbleef.
Daarenboven werd ook al het talent uit beide groepen minutieus opgespoord en samen verwerkt in de compositie van Michiel.
Michiel over de zoektocht naar talent in het asielcentrum:

°Processie en voetbaloptocht

“We hebben ervoor gekozen om een duif te maken. Een stervende duif. Onze reus is meer en meer een ode aan het worden aan de ongewenste dingen in de stad. De duif is een symbool voor dingen die men soms liever niet ziet maar waar ook schoonheid in schuilt. Zeker nu, in het huidige klimaat in de wereld lijkt ons dit belangrijk. 

De duif is gemaakt uit recyclagemateriaal. Van sprokkelhout tot een oude Peugot die het onderstel van de duif vormt. “Die beperking van materiaal is net interessant. Als je heel veel geld hebt is alles mogelijk maar dat levert zelden iets boeiend op. “

Op de vraag hoe we ons de stoet moeten voorstellen was het antwoord: ‘als een kruising tussen een voetbaloptocht en een processie.’

En ook belangrijk: iedereen krijgt een rol!
‘Maar’, voegt Michiel er aan toe: ‘niemand wordt verplicht.’

Michiel en Rachid over het proces en hun positie als kunstenaar:

“Wij zijn niet zomaar zolderkunstenaars.
Het gaat over iets samen creëren en hen een ervaring meegeven die voor hen apart is. Die mensen leven vaak in een vaste context en zijn gewend om op eenzelfde manier benaderd te worden. En dan op een dag komen wij, ‘twee simpele boeren /kunstenaars uit het dorp Sint - Niklaas’ hun wereld binnenwandelen’ (lacht).

Wij zijn niet zo bezig met hun situatie, al houden we natuurlijk wel rekening met ieders eigenheid. Wij maken vooral iets met hen. En wij hebben een artistieke en kwalitatieve eis. Het is geen vrijblijvend knutselatelier. En die ingesteldheid, gecombineerd met een vrije manier van werken, geeft echt wel iets mooi, iets uniek. Voor iedereen, voor ons, voor hen, en hopelijk ook voor het publiek … “

 

 

Michiel Malsche is een componist die ooit regen en wind trotseerde in de Scheld’apen hangar met het Gensts Universitair Symfonisch Orkest en schreef, arrangeerde en produceerde tal van composities voor orkesten, popgroepen, theatervoorstellingen, ...
▻ www.michieldemalsche.com

Rachid Laachir behaalde dan weer zijn diploma theaterkostuumontwerp na een fel gesmaakt eindwerk in de Scheld’apentuin en werkte nadien met onder meer Marijs Boulogne, Lotte Van den Berg, Kinderenvandevilla en Time Circus.

Reuzenstoet Borgerhout:
al 300 jaar reuzentraditie in Antwerpen!
▻ reuzenstoet.be

Kauwenberg vzw is een organisatie voor armoedebestrijding. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er terecht. Het hoofddoel is het wegwerken van sociale uitsluiting van mensen die in armoede leven.
▻ www.kauwenberg.be

Het Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever vangt al sinds 1999 asielzoekers op. Ze zorgen voor opvang, huisvesting en voeding voor de bewoners. Waar nodig wordt er psychologische, medische of hulp bij de asielprocedure voorzien.
▻ www.rodekruis.be

Met steun van de Vlaamse Overheid

Met dank aan Laurens, Sam, Karen, Time Circus, Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever, Kauwenberg vzw en Het Bos