×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Kasper De Vos
Fighting For World Cheese

U kent Kasper De Vos mogelijk als eerste burger van de fictieve koninkrijken KASKper in Gent en Kasperland in Hoboken. Of als hamburgerverkoper, marktkramer of als die gast uit Mortsel met zijn pretoogjes.
Daarnaast is hij stichtend lid van het beeldhouwerscollectief Fase en master in de vrije kunsten.
Bij zijn afstuderen in 2012 aan de Gentse School of Arts zag zag hij zichzelf als beeldend en vinder en ruimtelijk bezetter. De laatste jaren legt hij zich meer en meer toe op voedsel, kunst, koken en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

‘Mijn interesse voor voeding is geleidelijk aan gegroeid Al is dat misschien maar vanzelfsprekend.. Er zijn voor mij nu eenmaal veel parallellen tussen koken en mijn kunstpraktijk. Mijn werkwijze bestaat voor een groot deel uit pure ambacht en dat is net wat koken voor mij ook is. Als ik weer eens in mijn pot plaaster sta te roeren, kan ik mij echt een kok voelen. Ondertussen merk ik ook dat ik dingen vaak duidt met culinaire terminologie of een voedselverwijzing. Zo raad ik mensen niet zelden aan dat goede plaaster er als yoghurt moet uitzien. Of als je honger hebt en je doet je tegoed aan voedsel, ben je nadien bevredigd of zelfs opgeblazen. Ik ervaar dezelfde sensatie als ik kunst maak of ernaar kijk.
Daarnaast is koken bijna een soort van nieuwe religie. Met volgelingen die zich foodies noemen. Maar dat die trend vind ik nogal leeg er ontbreekt nog een kern. Of fond, als we de juiste terminologie willen blijven hanteren. Met de titel Fighting for World Cheese tracht ik heel die beweging wat te relativeren. Ze moeten daar niet zoveel koek aanhangen ’

Hij is tevens een flexibel mens die er niet voor terugdeinst om plannen te wijzigen.

‘Mijn oorspronkelijke idee was om een groep mensen uit te nodigen die  allen iets doen met voedsel in hun kunst en daar een groepsexpositie mee samen te stellen. De praktijk leerde me echter dat ik helemaal niet zo veel mensen kende om zich te engageren voor mijn plan. Uiteraard kon ik me omringen met vrienden en kennissen, maar dat is me te simpel. Het daagde me plots dat ik de facto een curator zou zijn en dat zag ik niet zitten.
Ik was sowieso van plan een (pizza)oven te bouwen in de bostuin als mijn bijdrage aan de groepsexpo en eigenlijk had ik veel meer zin om daar verder op te bouwen. Zodus ga ik de bostuin omvormen tot een arena, of misschien eerder een forum, met de oven als centraal punt. Dit forum kan dienen voor allerhande bijeenkomsten, lezingen of debatten. Al dan niet rond kunst en voedsel.

Ik nodigde alvast drie andere mensen uit om de tuin aan te pakken. Willem Boel zal hoogstwaarschijnlijk een soortement van prieel bouwen, Liesbeth Henderickx gaat utopische architecturale ontwerpen maken van hoe de Bostuin er uit kan zien en Pieter de Clerq uit Gent levert ook een bijdrage, maar die is voorlopig nog weinig concreet.

Kasper Devos is bezig in Het Bos van 16 april tot 20 mei.
Fighting for World Cheese is open voor bezoek van donderdag 3 mei tot zondag 6 mei. Elke dag wordt er eten in de oven bereid door Otark.