×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Kinga Jaczewska
Meantime

Beweging is het hart van het werk van Kinga Jaczewska. Met een basis van opleidingen in dans en choreografie aan zowel P.A.R.T.S. als de London Contemporary Dance School en de Northern School of Contemporary Dance is dat weinig verwonderlijk. Beweging werd een obsessie. Voor haar eigen werk vertrekt Kinga doorgaans vanuit dans, maar met Meantime (werktitel) breidt ze haar werkterrein uit met de beweging van ogenschijnlijk onbenullige objecten in de marge van ons gezichtsveld.

‘De inspiratie voor dit project kreeg ik door een onnozel voorval, toen ik een paar jaar geleden in een lege ruimte zat te wachten op mijn studenten yoga. Ik was bepaald niet in een opgewekte stemming, vond dat in mijn leven helemaal niets gebeurde, dat alles stilstond. Ik zag dat als een ramp, als een mislukking. Terwijl ik daar zo zat, in gedachten verzonken, verscheen van achter een zetel, in de rand van mijn ooghoek, een halflege heliumballon met de afbeelding van die twee Disneyprincessen uit Frozen. Hij was daar achtergelaten door de zevenjarige dochter van een vriendin.

Dat was de revelatie. Die idiote figuurtjes in de voor mij totale leegte, mij aanstarend van op hun roze ballon, een halve meter boven de grond, zacht botsend op lucht. Ik was er meteen helemaal door gefascineerd. Door de esthetiek van hun bewegingen in de ruimte, door de manier waarop ze flirterig van achter de zetel tevoorschijn kwamen en weer verdwenen. Het was het mooiste dat ik in tijden had gezien. Met mijn oude camera heb ik er een opname van gemaakt waar ik later nog vaak naar heb gekeken. De schoonheid van deze onaangekondigde en schijnbaar eindeloze stroom van bewegingen deed mij beseffen dat wars van wat ik zelf als belangrijke bewegingen of gebeurtenissen beschouw, er altijd wel iets gebeurt. Beweging is overal, de verandering van het weer, het draaien van de aardbol… het houdt nooit op. Het is aan mij om daar iets mee te  doen, om daar de schoonheid van in te zien. Vaak zijn de bewegingen die net buiten het gezichtsveld vallen veel boeiender dan die in het centrum van de belangstelling. Rond dat idee besloot ik te gaan werken.

Ik sprak met Karlien van deSingel over dit idee en nodigde een paar dansers uit om met mij een voorstelling te maken waarin die dingen centraal staan waar niemand aandacht voor heeft. Dit resulteerde in een performance getiteld ‘Grey’. Het creatieproces van Grey was enorm inspirerend. We hebben de focus gelegd op bewegingen van het lichaam die doorgaans niet als beweging worden beschouwd, op het uitzetten en samentrekken van de borst bij de ademhaling... Gaandeweg besefte ik wel dat bewegende lichamen nooit gestalte konden geven aan de grijze zone van bewegingen die aan alle aandacht ontsnappen. Lichamen voeren iets op, ze staan centraal voor de kijker.

Voor mijn nieuwe project Meantime, werk ik samen met de geweldige scenografe Rosemarie Allaert. We vertrekken van de activiteit van dingen in de grijze zone, van de dingen die er hoe dan ook zijn, onafhankelijk van de grote, schreeuwerige evenementen die alle aandacht opeisen. Ik wil hiervoor uitsluitend werken met objecten, de kalmerende aanwezigheid ervan reproduceren. De uitdaging is deze in-betweens centraal te plaatsen zonder ze zelf tot evenement te reduceren.’

Kinga Jaczewska is resident in Het Bos van 29 januari tot 11 februari 2018.