×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Changing Gears
De Imagerie en Het Bos nodigen denkers en doeners uit die vanuit hun discipline een invloed hebben op de staat der dingen.

Onder de noemer 'Changing Gears' nodigen De Imagerie en Het Bos denkers en doeners uit die vanuit hun discipline een invloed hebben op de staat der dingen. Changing Gears zijn middagen en avonden gevuld met lezingen, films, expo's en discussies.

ZONDAG 2 APRIL, 14u - 16u
ANGELO VERMEULEN & JEROEN VAN LOON / LEZING

Angelo Vermeulen is een Belgische bioloog en kunstenaar die als enige Europeaan door de NASA werd geselecteerd en later aangesteld als bemanningscommandant van HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), een vier maanden durende nagebootste reis naar de planeet Mars. Hij bouwt installaties die computers met planten verbindt en werkt aan zelfvoorzienende ruimteschepen. Een lezing over samenleven, kunst, wetenschap en nieuwe technologieën. - www.angelovermeulen.net -

Jeroen van Loon is een Nederlandse kunstenaar die de digitale cultuur onderzoekt en documenteert via brieven en installaties bouwt die het internet zichtbaar maken. In 2016 verkocht hij als eerste mens zijn volledige digitale DNA. - www.jeroenvanloon.com

Beide sprekers bevinden zich in het snel veranderende veld tussen kunst en technologie. Hun werk en onderzoek focust zich, in tegenstelling tot de directe en alledaagse impact, op de structurele gevolgen en mogelijkheden van technologie. In tijden van snelle anticipatie en euforische innovatie onderzoeken de kunstenaars de innvloed van technologie op menselijk en potentieel buitenaards leven, het klimaat en op cultuur.

Tickets: 5€ →  www.deimagerie.be

ZONDAG 9 APRIL, 14u - 16u  
SUNNY BERGMAN - 'WIT IS OOK EEN KLEUR' / DOCU + LEZING

We tonen de documentaire 'Wit is ook een kleur' van Sunny Bergman. Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. We zagen de documentaire op de VPRO en waren onder de indruk. Een andere kijk op structuren in de samenleving en patronen in ons denken. Een zoveelste confronterende, maar ook verfrissende kijk op discussies over racisme en privileges. Sunny Bergman geeft een lezing over haar werk na de vertoning. - www.sunnybergman.nl -

Tickets: 5€ →  www.deimagerie.be

ZONDAG 16 APRIL, 14u - 16u = Afgelast!
TOMAS RAFA - 'NEW NATIONALISMS' / VIDEO + LEZING

ZONDAG 30 APRIL, 14u - 16u30
Theatre NO99 & BENJAMIN VERDONCK / LEZING + PERFORMANCE

Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo geven een lezing over politiek theater, vertrekkende vanuit hun ervaringen als drijvende krachten achter het Estse theatergezelschap Theatre NO99. Het gezelschap werkt vanuit Tallinn aan een oeuvre van 100 stukken om zich daarna te ontbinden. Aan de hand van fragmenten uit hun documentaire Ash and Money komen we meer te weten over hun visie. In Ash and Money richt Theatre NO99 een hyperpopulistische politieke partij op die de gevestigde orde aan het wankelen krijgt.
In Estland betekende deze actie een grote schok en op het partijcongres, het uiteindelijke moment waarop duidelijk wordt of het een performance is of realiteit en beslist wordt over het al dan niet oprichten van de partij, zijn maar liefst 7000 aanhangers aanwezig. Tijdens Changing Gears geven Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo een lezing over hun werk aan de hand van deze actie.

De lezing is in het engels! - www.no99.ee -

Benjamin Verdonck toont zijn miniatuurvoorstelling 'Gille leert lezen' van een vijftiental minuten voor een vijfentwintifgtal toeschouwers. Een weifelend knutselwerkje met drie verhalen, veel touwtjes, twee kleuren, een paar schoenen en een kat. Altijd magisch! - www.benjamin-verdonck.be -

Tickets: 5€ →  www.deimagerie.be

ZONDAG 7 MEI
A CITY BUILT ON OTHER STORIES / EXPO OPENING (gratis)
(expo van 7 t/m 13 mei)

"In december 2015 verstuurt de Brusselse schepen van Stadsontwikkeling en Erfgoed een kaart. Het is een uitnodiging voor een ceremonie, een viering van Leopold II en zijn architecturale verwezenlijkingen. Onder luid protest wordt het evenement afgelast en wordt een wake voor de slachtoffers van kolonialisme georganiseerd op de plek waar de oorspronkelijke viering zou plaatsvinden. Uit de bijeenkomst ontstaat een beweging van mensen met verschillende achtergronden en horizonten. Wij willen deze spontane, tijdelijke actie verlengen. We willen een call for proposals uitschrijven, een vraag om met een ingreep te antwoorden op de alomtegenwoordige koloniale beelden van Brussel. Iedereen kan een ontwerp voorleggen. Later willen we één van de voorstellen tot uitvoering brengen.

Als pilot, werken we sinds september 2016 samen met master-studenten van l’École de Recherche Graphique in Brussel. De studenten werken een jaar lang rond de vraag die het collectief hen voorlegt. De uitkomsten van hun onderzoek tonen we in Het Bos."

Van 7 tot 13 mei organiseert Une Ville en Prise sur d'autres Histoires een tentoonstelling van mogelijke en onmogelijke voorstellen in Het Bos. Geen wedstrijd om het beste idee, maar een poging om via een verzameling beelden een spanning voort te brengen die aan het denken zet. Een stap in een proces. 

Expo geopend tijdens de Bosbar uren! Wo-Za: 12u-0u

Op zaterdag 13 mei inviteert ‘Une ville en prise sur d’autres Histoires' Heleen Debeuckelaere om haar idee te delen over dekoloniaal denken. Vervolgens nemen Véronique Clette-Gakuba en Karel Arnaut, vertegenwoordigers van het collectief het woord. Ze bespreken de urgentie van het collectief, hun actieplan en verscheidene objectieven.

www.deimagerie.be/changing-gears