×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken
Thomas Verstraeten

Op 20 mei 2017 maakt kunstenaar Thomas Verstraeten samen met deSingel, detheatermaker, Het Bos en ATV een film van een grote parade: De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken.

"Die parade is een menselijke sculptuur bestaande uit 1000 Antwerpenaren van alle mogelijke gemeenschappen en achtergronden, samengebracht in 50 groepen. Samen vormen zij een beeld van de complexe, diverse stad van vandaag. Op zijn best probeert mijn parade een volledig beeld van onze Antwerpse publieke ruimte weer te geven. Ik zocht bij het samenstellen van De parade naar een te betwisten evenwicht in geslachten, leeftijden, sociale klassen, beroepen, voertuigen, attributen, kledij, geloofsovertuigingen… 

Kort door de bocht gesteld is De parade als het nationale militair defilé van de stad Antwerpen, maar in de plaats van tanks en militairen bestaat De parade uit brandweermannen en pizzajongens, straatvegers en gemeenschapswachten, jongeren met een voetbalshirt van Messi en vrouwen op een mannenfiets, cricketspelers en verliefde koppels met een hand in elkaars achterzak… Kortom, De parade is de plek waar de stad zichzelf toont. ATV komt deze parade filmen en live uitzenden. Achteraf maak ik met de opgenomen beelden een videowerk."

http://deparadevanmannenenvrouwen.be/

Thomas Verstraeten hield voor dit project een periode kantoor in Het Bos.
Thomas studeerde enkele jaren theater en werd nadien master in de Vrije Kunsten.
In de tussentijd begroef hij ondere andere een caravan in Scheld'apen, verbaasde hij theaterminnend Vlaanderen als lid van het clubje beeldenstormers genaamd FC Bergman en bouwde hij een Marokkaans theehuis na.
Momenteel broedt hij op een ander project waar mee orde wil scheppen in de huidige chaos van de straat, de stad en bij uitbreiding de steeds complexere, gepolariseerde wereld.

De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken

 “Eén enkele code om de hele wereld mee onder te verdelen, o zo verleidelijk is dat. Alle verschijnselen zouden zonder uitzondering onderworpen zijn aan een universele wet: twee hemisferen, vijf continenten, mannelijk en vrouwelijk, dierlijk en plantaardig, enkelvoud meervoud, rechts links, vier seizoenen, vijf zintuigen, zes klinkers, zeven dagen, twaalf maanden, zesentwintig letters. Jammer genoeg werkt dat niet, heeft het zelfs in de verste verte nooit gewerkt en zal het nooit werken. Wat onverlet laat dat we een willekeurig dier nog lang zullen onderbrengen in categorieën waarvan het bepalende criterium een oneven aantal klauwen of holle horens is.” 
         Georges Perec, Penser/Classer
 

Hoe kan je de stad begrijpen als een reeks categorieën? Hoe kijken we naar de wereld rondom ons? De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken is een nieuw project van beeldend kunstenaar en theatermaker Thomas Verstraeten dat draait rond één gebeurtenis: de filmopname van een grote optocht, waarin een bonte verzameling van bewoners en bezoekers van de stad Antwerpen samen optrekt.

Aan de hand van een fictief classificatiesysteem tracht De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken orde aan te brengen in de huidige chaos van de straat, de stad en bij uitbreiding de steeds complexere, gepolariseerde wereld. Enerzijds is De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken een ode aan de straat, een viering van de rijke, diverse publieke ruimte en zijn bewoners, maar anderzijds problematiseert ze onze eenzijdige, ordenende blik op diezelfde publieke ruimte.

Ergens langs een grote tribune aan de kant van een verlaten weg trekt op een maanloze avond een parade voorbij: een parade van levende standbeelden, van mensen met een tas van Aldi, van mensen met een golden retriever aan de leiband, van politieagenten te voet, hun handen verwarmend onder hun kogelvrij vest, van vrouwen op een mannenfiets, van pizzajongens, gevaarlijk in alle richtingen scheurend, van autobestuurders in de file en van al de rest.


Concept en regie: Thomas Verstraeten
Met: de inwonders van de stad Antwerpen
Productie: detheatermaker
Co-productie: DeSingel, Het Bos