×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

BRIGADE ordening der dingen
festival 10 tot 29 november 2015

33 x concert * 3 x ontbijt * 3 x lezing * 3 x film * 3 x theater * 3 x performance * 3 x avondmaal * 2 x expo * 2 x tekensessie * 1 x boek *1 x filmisch parcours * 3 x debat

Brigade is een verzamelplaats voor artiesten, makers en denkers die willen ingrijpen op de inrichting van de samenleving. In complot met publiek doet Brigade suggesties, stelt ze handelingen en worden voorstellingen gepleegd. Mét actuele evoluties op zowel globale als huishoudelijke schaal.

De Inrichtende Macht wordt tijdens Brigade gevormd door een Amerikaan, wat Palestijnen en een tros Belgen.

De voorbije twee maanden werkten kunstenaars en makers in de schaduw van Het Bos aan eigen werk en een programma voor dit publieke luik. 
Van 10 tot 29 november 2015 stellen ze hun kabinetten open en valt een verse, half doorbakken wereld met systeemcrisissen op maat te bezoeken.

Van autobiografische films over vluchtelingen op een Deens schip tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, tot een persoonlijke inkijk in de  Friedrichshof-commune geleid door voormalig Wiener Aktionist Otto Mühl. Of Colin Matthes die op pervers technische wijze de wereld ontleedt en handleidingen ter overleving maakt én Palestijnse muzikanten die na spannende bezoeken aan de Israëlische ambassade de kans krijgen hun artistieke geluiden aan deze kant van de aarde te laten horen. 

Brigade is niet bang van diep nadenken over de rol van kunst in winterse tijden.
Drie zaterdagen op een rij is Het Bos een epicentrum waar internationale jonge podiumkunstenaars en denkers zich buigen over artistiek - maatschappelijke vraagstukken. Gasten tijdens deze  QUESTIONS QUESTIONS QUESTIONS zijn oa. Jozef Wouters die tijdens de UN klimaattop 80 metaforen verzamelde, en BAVO. U weet wel, dat collectief dat dingen stelt als: ‘autonome kunst is gemakzuchtig’.

Catharsis valt te bereiken tijdens de 33 behoorlijk uiteenlopende concerten. Voedsel, sap en Bosbier zorgen voor versterking. 

 

Het programma gecentraliseerd rond enkele centrale kunstenaars, laat zich best als volgt lezen: 

Michiel resideert 3 maanden in Het Bos waar hij o.a. werkt aan zijn voorstelling ‘Antithesis, the future of the image' die hij ook tijdens het festival presenteert.

Tijdens Brigade cureert hij onder de noemer QUESTIONS QUESTIONS QUESTIONS een programma met lezingen, voorstellingen en statements rond drie vragen die in zijn parcours belangrijk zijn.
Met o.a. Jozef Wouters, BAVO, Kristof van Baarle, Jeroen Peeters, Alina L. Popa, Hans Schnitzler, …

→ Project: Michiel Vandevelde

‘The Almost Now’ is een tweemaandendurend project van Amerikaans beeldend kunstenaar Colin Matthes. Colin turnt Het Bos om tot zijn persoonlijk atelier alwaar hij de discipline ‘engineering the absurd’ beoefent. Colin maakt schilderijen, tekeningen, prints, posters en installaties en is geïnspireerd door de roestige post - industriële sfeer van zijn thuisbasis, techniek en machinerie maar ook  de economische en financiële crisis, voeden zijn werk.
Vanuit een pervers technische kijk en zijn voortdurende vivisectie van systemen en dingen, komt hij tot voorlopige oplossingen en speculatieve vergezichten over de wereld.

‘The Almost Now’ tijdens het Brigade festival omvat:
- een expo
- een boek met festivaldrukker Jan Matthé
- een raadpleging van de bevolking in het kader van ‘Essential Knowledge’
- een bundeling riso prints gemaakt door Belgische en Amerikaanse kunstenaars.

→ Project: Colin Matthes

Brigade nodigt gedurende 30 dagen drie Palestijnse muzikant – producers uit om samen met Jurgen Desmet (aka. Sickboy) muziek te solderen. Het eindresultaat vormt mee HET SLOT van het festival. Beats met woestijnwind.
In samenwerking met Belbaleh, Jordaans agentschap voor kunstenaars uit de regio. Belbaleh focust op independent muziek en kunst uit het Midden-Oosten en werkt met kunstenaars uit Egypte, Irak, Libanon, Jordanië en Palestina. Oprichters van Belbaleh zijn Joris De Buysser en Mo Ismail.

→ Project: Julmud + Muqata'a + Al Nather + Sickboy

VINCENT STROEP cureert filmvoorstellingen

Vincent Stroep (Courtisane, Escautville, Otarkino) programmeert drie vrijdagen op rij drie films en één filmisch parcours. Op het programma films met betrekking tot samenleving, systeem en crisis, gereconstrueerd vanuit een menselijk verhaal of eigenzinnig vertrekpunt.

→ Project: Film


Bij PROJECTEN leest u alles over de mensen achter deze plannen

én in de AGENDA openbaart zowaar het volledige festivalprogramma!