×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

GARLIC & JAZZ
festival met Badenhorst, Otark en look.

"Garlic and Jazz is een festival gecureerd door Joachim Badenhorst, dat 1 a 2 keer per jaar plaatsvindt in Het Bos."
Hoofdbestanddeel : Otark's heerlijke lookgerechten.

De vlag dekt de lading: Garlic & Jazz, een avond met look als centrale ingrediënt van een reeks topgerechten van Charlotte Koopman (Otark) en Jazzmuziek door internationaal gevierde muzikanten.
 
Het programma werd samengesteld door saxofonist en klarinettist Joachim Badenhorst, die al meer dan vijftien jaar de wereld rondtrekt met verscheidene experimentele jazz- en improvisatiegroepen.

De Garlic & Jazz editie van april 2017 bouwde hij op rond de LP-release van Carate Urio Orchestra’s derde album, toepasselijk Garlic and Jazz getiteld. Het album is, net als het festival, een samenwerking tussen Carate Urio Orchestra, Otark en Het Bos. De plaat is op deze avond voor het eerst verkrijgbaar.

Carate Urio Orchestra is een jazzcollectief met een kern van zes muzikanten dat zich door meerdere muzikale paden wroet. Hun improvisaties spreken een publiek ver buiten jazz en experimentele muziek aan en worden beïnvloed door zowel art-rock als noise en ambient.
Carate Urio Orchestra mag dan wel centrale gast zijn van deze editie, op de affiche sieren ook Niels Van Heertum (solo) en de Amerikaanse trompettist Jacob Wick.
 
De Imagerie, filmcollectief van Het Bos, verzorgde de videoclip bij Lover, een track op de Garlic & Jazz LP. Ook de Lover-video wordt deze avond gepresenteerd.  
 
Garlic & Jazz neemt verschillende ruimtes van Het Bos in. Tijdens het look-diner door Otark en Jailbeit spelen de genodigde muzikanten solo- en duosets in en rond de keuken.

CARATE URIO ORCHESTRA
Garlic & Jazz wordt gecureerd door de Belgische saxofonist en klarinettist Joachim Badenhorst, die zowel in binnen- als buitenland lof oogst met zijn solowerk en wisselende collectieven. Doorheen zijn 15-jarige carrière verdeelde Badenhorst zijn tijd tussen verschillende steden in Europa en de VS waar hij samenwerkte met experimentele muzikanten en jazzartiesten zoals Han Bennink, Tony Malaby and Noël Akchoté. Hij nam niet enkel deel aan veelvuldige samenwerkingen en groepen, de afgelopen jaren bracht de Antwerpenaar ook drie soloalbums uit en lanceerde hij in 2012 zijn eigen label KLEIN, een creatief platform voor nieuwe samenwerkingen en experiment.
 
De afgelopen jaren verkent Badenhorst steeds meer de onderlinge relatie tussen geluid & ruimte. Gelijktijdig legt hij meer nadruk op computergestuurde composities. Via constante experimenten zoekt hij de grenzen op tussen improvisatie en compositie, tussen abstracte geluiden en harmonische passages. Zijn grenzeloze nieuwsgierigheid uit zich ook in andere projecten zoals het IJslandse kwartet Mogil, het Frans-Duits-Belgische trio Baloni of de Deens-Noors-Belgische groep met Sissel Vera Pettersen en Mikkel Ploug.
 
In 2013 ontstond het Carate Urio Orchestra, Joachims eigen ensemble met leden uit verschillende hoeken van de wereld. De kernleden zijn Sean Carpio (IR), Sam Kulik (US), Pascal Niggenkemper (FR), Nico Roig (ES) en Brice Soniano (DK). CUO brengt met Garlic and Jazz een derde studioalbum uit na Sparrow Mountain uit 2013 en Lover uit 2016.
 
Het voorprogramma van Carate Urio donderdag is Niels Van Heertum. Van Heertum specialiseert zich in het bespelen van de euphonium en zijn talent bracht hem op verschillende plaatsen in de wereld en in contact met menig jazzfenomeen. Zijn groep Ifa y Xango won de prestigieuze Gent Jazz Contest en hun eerste album Abraham werd door New York City Jazz Magazine verkozen tot het beste debuut van het jaar. Op Garlic & Jazz blijven zijn medeplichtigen thuis en speelt hij een solo-performance.

Meer informatie over Joachim Badenhorst en Carate Urio Orchestra vind je op de websites http://www.joachimbadenhorst.com/home.html en http://www.carateurio.net/.

Garlic & Jazz
Carate Urio Orchestra
Sean Carpio / Garlic & Jazz 22 nov 2014
Sam Kulik / Garlic & Jazz 22 nov 2014