×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

TEGENLICHT
docu / debat

Theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman organiseren 6 publieke debatavonden rond 6 actuele thema’s. Vertrekpunt zijn 6 future-affairs-documentaires van VPRO Tegenlicht waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.
Na het bekijken van een aflevering -  gaan we steeds samen in dialoog.
 

W A T ?
Het VPRO-programma Tegenlicht is een begrip, zowel in Nederland als in België. Al meer dan tien jaar maakt dit future affairs programma onderzoeksjournalistiek op het scherp van de snee. Via niet voor de hand liggende, controversiële en tegelijkertijd gedegen analyses op nationale en internationale ontwikkelingen geeft Tegenlicht zijn dwarse kijk op de wereld en op hoe we die in de 21ste eeuw kunnen vormgeven. Deze ‘toekomstjournalistiek’ levert wekelijks geweldige televisie op, en zorgt in Nederland ook voor ongeziene bijwerkingen: enkele dagen na de uitzending komen in Amsterdam en elders kijkers samen voor ‘meet ups’, grondige debatten over het programma en de aangeboorde thema's.

Theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman vinden dat een hoopvol verhaal, en willen er een duw aan geven. Deze drie Antwerpse cultuurhuizen wonen op nog geen kilometer van elkaar. Drie verschillende werkplekken met een gezamenlijk enthousiasme om te experimenteren met een nieuwe debatcultuur.

We organiseren een reeks van 6 publieke avonden rond 6 verschillende Tegenlicht-documentaires en thema’s. Aan de hand van fragmenten gaan moderator, specialisten en beleidsmakers in debat met elkaar en met een zo divers mogelijk publiek. En met kunstenaars en nieuwe makers die vanuit hun artistieke praktijk deze vernieuwende ideeën benaderen en verder ontwikkelen.
We slaan bruggen tussen journalistiek en de creatieve sector, creëren ontmoeting en debat over allerlei belangrijke thema’s op lokaal en wereldniveau.

Met deze debatavonden willen we ons niet per se binden aan de timing van de nieuwe uitzendingen, maar ook grasduinen in het rijke Tegenlicht-archief. In november 2014 organiseerden Zuidpool en Het Bos al de eerste Belgische Tegenlicht meet up tijdens festival RECUP in Zuidpool, rond het thema Digitaal geheugenverlies.

Dit hele initiatief werkt uitdrukkelijk op een open manier. Theater Zuidpool, Het Bos en De Groene Waterman zijn initiatiefnemers en katalysatoren; andere partners zijn welkom om zich aan te sluiten en ook elders andere debatten te organiseren.

W A N N E E R ?
20 april 2015 Tegenlicht:
Red de mens (met verzwegen boeken) @ De Groene Waterman

9 mei 2015 Tegenlicht:
Gratis Geld @ Het Bos i.sm. de Imagerie

oktober 2015 Tegenlicht:
California dreaming @ Het Bos

9 december 2015 Tegenlicht
@ Theater Zuidpool

januari 2016 Tegenlicht
@ De Groene Waterman

maart 2016 Tegenlicht
@ Theater Zuidpool

Na de vertoning van de VPRO-documentaire volgt een gemodereerd gesprek met publiek en gasten.

GRATIS maar NIET voor NIETS

W A A R ?
De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen - groenewaterman.mijnboekhandelaar.com
Het Bos, Ankerrui 5-7, Antwerpen - www.hetbos.be
Theater Zuidpool, Lange Noordstraat 11, Antwerpen - www.zuidpool.be

ism
VPRO - www.vpro.nl
Pakhuis De Zwijger - www.dezwijger.nl

in teken van BesteBuren (BE-NL)
een initiatief dat Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking viert met steun aan en co-organisatie van tal van initiatieven tussen 8 februari 2015 en 14 februari 2016. - www.besteburen.eu